Om webbplatsen
Målgrupp – nu blir webbplatsen en plats för handledare inom fler professioner
Under hösten 2024 döper vi om webbplatsen samt anpassar och utökar materialet för att den ska bli mer användbar för fler målgrupper, handledare inom fler utbildningsprogram och professioner.
Webbplatsen är till för dig som på olika sätt är involverad i studenters och kollegors under utbildning lärande och handledning. Den är både till för dig som handleder och för dig som blir handledd. Den riktar sig också till dig som har ett övergripande ansvar för studenternas lärande. Du kan tex vara amanuens, klinisk lärare, VFU ansvarig, ämnesansvarig eller kursortsansvarig och vill ha stöd för planering av en klinisk placering för en grupp studenter. Du kanske är studierektor, ansvarig för att ta emot eller sitter i ledning för AT-, BT- eller ST-läkare och vill ha exempel på hur andra organiserat mottagande i olika delar av landet. Är du ansvarig för utbildning av handledare kan du också ha glädje av materialet.
Vem står bakom webbplatsen?
Arbetet med webbplatsen är en vidareutveckling av den lokala webbplats som togs fram för handledning av läkarstudenter på Lunds universitet av Medicinska fakultetens Centrum för Undervisning och Lärande (MedCUL) i samverkan med läkarprogrammet på Lunds universitet, samt område AT/ST Skånes universitetssjukhus (Sus).
Från och med hösten 2022 har syftet varit att utveckla en nationell webbplats för ett samlat stöd för handledning och lärande av läkarstudenter och läkare under utbildning på olika utbildningsnivåer, ett projekt finansierat via Nationella vårdkompetensrådet. Arbetet leds av MedCUL men många har bidragit med material i synnerhet Futurum – akademin för hälsa och vård, Region Jönköpings län samt Anna Beck, Region Norrbotten. Sveriges läkarprograms EPA-grupp har bidragit med material till EPA-sidan och vi länkar till mycket material som finns i regioner och på lärosäten. Det material som skapats av andra än webbplatsansvariga har sitt namn på den sida det ligger. Det finns inga kommersiella intressen i webbplatsen. Allt material är fritt att använda utan kostnad.
Webbplatsansvariga är Pia Strand och Johan Agardh, MedCUL, Lunds universitet.
Kontinuerlig utveckling
Webbplatsen är under kontinuerlig utveckling i relation till finansiering. Innehållet aktualiseras och ändras bland annat baserat på återkoppling, idéer och bidrag från dig som användare.
Vad finns det för evidensbas för materialet?
Allt material är baserat på antingen publikationer inom medicinsk pedagogik eller läkares bidrag (berättelser, intervjuer, exempel på hur de arbetar, idéer eller material de själva skapat och som ibland men inte alltid publicerats eller genomgått kollegial granskning).
Urvalet kan liknas lite vid det man inom forskning kallar snöbollsurval och respondentdriven ”sampling” dvs vi har inkluderat material vi själva identifierat i litteraturen, på konferenser etc. och sedan översatt och modifierat till svenska förhållanden. Detta har följts av att andra hört av sig med material och bett andra de känner till att i sin tur bidra med material. Materialet växer då som en snöboll som rullar.
Skulle du vara tveksam till, ha frågor om eller återkoppling på något material så hör gärna av dig. Vi arbetar ständigt med att ifrågasätta och förbättra utifrån självgranskning och återkoppling.